PIECZYWO DIETETYCZNE

Opis

Oferowany przez Piekarnię GEMPE chleb DIETIG jest pieczywem dietetycznym o niskim indeksie glikemicznym.

Należy wyjaśnić, że indeks glikemiczny (IG) jest wskaźnikiem szeregującym produkty spożywcze pod względem ich wpływu na poziom glukozy we krwi, czyli mówiąc inaczej siły, z jaką podnoszą stężenie cukru we krwi.

Ze względu na reakcję glikemiczną organizmu wyróżnia się żywność o:

  • niskim poziomie glikemicznym (IG < 55),
  • średnim poziomie glikemicznym (IG 56 – 69),
  • wysokim poziomie glikemicznym(IG > 70).

Chleb DIETIG przeznaczony jest przede wszystkim dla osób chorujących na cukrzycę (pomaga w stałym i równomiernym dostarczaniu glukozy do krwi), sportowców (zwiększa wytrzymałość organizmu oraz pomaga uzupełniać zapasy glikogenu mięśniowego traconego w trakcie wysiłku fizycznego), osób będących na diecie oraz smakoszy pieczywa.

Spożywanie Chleba DIETIG:

  • zapobiega cukrzycy typu 2 (zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę),
  • zapobiega chorobie wieńcowej (poprawia profil lipidów we krwi),
  • zapobiega otyłości (zwiększa uczucia sytości oraz zmniejsza poczucie łaknienia),
  • zapobiega chorobom nowotworowym (zmniejsza ryzyko zachorowań na niektóre nowotwory złośliwe – rak jelita grubego, rak trzustki, rak piersi).

Mając na uwadze problemy żywieniowe osób chorych na cukrzycę, stosujących dietę o niskim indeksie glikemicznym oraz wszystkich, którym zależy na zdrowym, racjonalnym odżywianiu Piekarnia GEMPE oferuje chleb DIETIG o niskim poziomie glikemicznym (IG = 49).

Indeks glikemiczny równy 49 chleba DIETIG zawdzięczamy odpowiednio dobranej recepturze opartej na doniesieniach naukowych dotyczących indeksu glikemicznego oraz wiedzy i praktyce wykorzystania zbóż oraz innych komponentów przy produkcji pieczywa. Wartość indeksu glikemicznego chleba DIETIG została ustalona na podstawie przeprowadzonych badań na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Tworząc recepturę oraz sposób produkcji chleba DIETIG kierowano się uzyskaniem jak najniższej wartości IG, ale również właściwościami zdrowotnymi oraz preferencjami smakowymi konsumentów.

Niski indeks glikemiczny (IG = 49), niska kaloryczność oraz duża zawartość błonnika pokarmowego są głównymi zaletami chleba DIETIG.

Chleb DIETIG pakowany jest w opakowania (400g) i pakowany po 4 kromeczki (od 90g do 130g).

Składniki

  • przetwory zbożowe 49,57%: mąka żytnia razowa 18,83%, mąka żytnia 11,40% (część mąki żytniej jako zakwas), płatki owsiane 4,71%, kasza gryczana 4,66%, kasza jęczmienna 3,82%, płatki żytnie 3,82%, otręby owsiane 2,33%,
  • jabłka suszone,
  • drożdże,
  • sól,
  • woda.

Wartości odżywcze

ŚREDNIA WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100G PRODUKTU

SKŁADNIKI PROPORCJE
wartość energetyczna 774 kJ (185 kcal)
białko 5,70 g
węglowodany 37,70 g
w tym: cukry 1,95 g
tłuszcz 1,30 g
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone 0,24 g
błonnik pokarmowy 8,70 g
sód 0,46 g (sól 1,17 g)

 

 

Piekarnia z Imielina