CHLEB ŻYTNI WIEJSKI

Opis

Chleb żytni wiejski jest pieczywem tradycyjnym, mieszanym, jednak z przewagą mąki żytniej (stosunek mąki pszennej do żytniej wynosi 20 : 80), co wpływa przede wszystkim na jego miękisz, który w porównaniu z chlebem baltonowskim jest bardziej zbity – jest to wynikiem przeważającej zawartości mąki żytniej nad pszenną. Chleb żytni wiejski jest doskonały dla osób dbających o zdrowie, jak również dla tych, którzy cenią tradycję oraz smak.

Chleb żytni wiejski oferowany jest w gramaturze 500 g (wypiekany w kształcie okrągłego chleba) oraz w gramaturze 1000 g (wypiekany w kształcie bochenka).

Składniki

  • mąka żytnia,
  • mąka pszenna,
  • naturalny zakwas żytni,
  • drożdże,
  • sól,
  • woda.

Wartości odżywcze

ŚREDNIA WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100G PRODUKTU

SKŁADNIKI PROPORCJE
wartość energetyczna 925 kJ (221 kcal)
białko 5,03 g
węglowodany 50,66 g
w tym: cukry 1,12 g
tłuszcz 1,04 g
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone 0,23 g
błonnik pokarmowy 3,39 g
sód 0,465 g (sól 1,18 g)

 

Piekarnia z Imielina