PIECZYWO PROZDROWOTNE

Pieczywo prozdrowotne, zwane również funkcjonalnym, jest szczególnym rodzajem pieczywa, które poza dostarczaniu organizmowi substancji odżywczych korzystnie wpływa na zdrowie poprzez zmniejszenie ryzyka rozwoju poszczególnych chorób, zwłaszcza cywilizacyjnych oraz ogólnie poprawia stan zdrowia i samopoczucie.

Zapotrzebowanie na pieczywo o określonych właściwościach prozdrowotnych związane jest z promowaniem zdrowego stylu życia, przede wszystkim dbałością o zdrowie, podejmowaniem aktywności fizycznej, zapotrzebowaniem na żywność o najwyższej wartości odżywczej.

Istotną zaletą spożywania pieczywa prozdrowotnego jest jego korzystny wpływ na zdrowie poprzez hamowanie rozwoju chorób cywilizacyjnych, osłabianie dolegliwości chorób przewlekłych, poprawne żywienie podczas choroby, oddziaływanie lecznicze, dostarczanie większej ilości składników odżywczych w określonych stanach fizjologicznych, a także opóźnianie procesów życiowych organizmu. Ponadto spożywanie pieczywa prozdrowotnego wpływa na wydolność fizyczną organizmu poprzez ułatwienie w wykonywaniu intensywnego wysiłku fizycznego, zapewnienie wzmożonej wydolności umysłowej i fizycznej, niwelowanie przejawów stresu i zmęczenia oraz poprawę regeneracji organizmu.

Konsumpcja pieczywa prozdrowotnego kierowana jest przede wszystkim dla osób z nietolerancją oraz alergiami pokarmowymi, osób stosujących diety, osób mających problemy z prawidłowym metabolizmem, a także dla smakoszy pieczywa prozdrowotnego oraz osób promujących zdrowy styl życia.

Należy podkreślić, że spożywanie pieczywa prozdrowotnego wpływa na poprawę nastroju oraz percepcji, polepszenie samopoczucia, a także wzmożenie wydolności umysłowej.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, a przede wszystkim w trosce o zdrowy styl życia proponujemy następującą ofertę pieczywa prozdrowotnego:

SMACZNEGO!

Piekarnia z Imielina