PIECZYWO PROZDROWOTNE – ŻYTNIE100%

Według współczesnej wiedzy ŻYTO jest doskonałym surowcem do produkcji zdrowej żywności o charakterze funkcjonalnym, zalecanym w profilaktyce chorób cywilizacyjnych i dietetycznych.

Zalety pieczywa żytniego:

  • najniższa wartość kaloryczna spośród dostępnego pieczywa,
  • wartość biologiczna białka żyta jest wyższa od białka pszenicy,
    a tłuszcz zawarty w życie zawiera więcej kwasów nienasyconych,
  • pieczywo żytnie zdecydowanie góruje nad pszennym
    pod względem ilości i jakości błonnika pokarmowego,
  • frakcje rozpuszczalne błonnika żytniego hamują rozwój bakterii
    gnilnych, wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu,  poprawiają perystaltykę jelit i zapobiegają tworzeniu się kamieni żółciowych.

Pieczywo żytnie 100% proponowane przez naszą Piekarnię wypiekane jest
wyłącznie z mąki żytniej chlebowej lub razowej, bez dodatku mąk innych
zbóż. Naturalny zakwas i specyficzny proces wytwarzania ciast nadaje pieczywu żytniemu charakterystyczny i niepowtarzalny smak i aromat.
Razem z Państwem odkrywamy nowe smaki pieczywa żytniego.

Nasza oferta to:

CHLEB ŻYTNI 100%

CHLEB ŻYTNI 100% BEZ DROŻDŻY

CHLEB ŻYTNI 100% Z ŻURAWINĄ

CHLEB ŻYTNI 100% ZE ŚLIWKĄ

CHLEB ŻYTNI 100% CEBULOWY

CHLEB ŻYTNI 100% CURRY

CHLEB ŻYTNI 100% PAPRYKOWY

CHLEB ŻYTNI 100% POMIDOROWY

CHLEB ŻYTNI 100% RAZOWY

CHLEB ŻYTNI 100% RAZOWY Z MIODEM

CHLEB ŻYTNI 100% Z CZOSNKIEM

Piekarnia z Imielina