O PIEKARNI

PIEKARNIA RZEMIEŚLNICZA GEMPE W IMIELINIE

Piekarnia GEMPE mieszcząca się w Imielinie (powiat bieruńsko – lędziński, województwo śląskie) przy ulicy Klonowej została założona w latach 60 – tych XX wieku. Pomimo zmiany właściciela w 1999 roku, od momentu którego piekarnię prowadzi rodzinna firma GEMPE, nieprzerwanie, od kilkudziesięciu lat wypiekane jest znakomite pieczywo, cenione zarówno przez lokalnych odbiorców, jak i ponadregionalnych, czego dowodem jest nawiązanie kontaktów, a tym samym sprzedaż pieczywa poza granicami województwa śląskiego.

Będąc pod wpływem szeroko pojętych innowacyjnych rozwiązań, szybkiego, konsumpcyjnego trybu życia, zwraca się uwagę na fakt, że Piekarnia GEMPE nie jest całkowicie zmechanizowana oraz nie korzysta z gotowych mieszanek chlebowych. Wypiek wszelkiego rodzaju pieczywa będącego w ofercie Piekarni GEMPE dokonuje się w ceramicznych piecach opalanych węglem ekologicznym w wyniku czego otrzymywany jest trwały, aromatyczny, smaczny chleb, który przechowywany w odpowiednich warunkach daje gwarancję nawet tygodniowego terminu spożycia. Satysfakcją Piekarni GEMPE jest umiejętność łączenia tradycji z nowoczesnością oraz nowymi, innowacyjnymi rozwiązaniami.

Należy podkreślić, że korzystamy tylko i wyłącznie z Naszych receptur, opracowanych, wielokrotnie badanych i udoskonalanych w Naszym zakładowym laboratorium pod okiem wykwalifikowanej kadry. Ciasto wyrabiane jest ręcznie, a z linii automatycznej korzystamy jedynie do dzielenia i formowania masy, z której powstanie znakomity chleb.

Piekarnia GEMPE wypieka pieczywo najwyższej jakości, bez dodatków chemicznych (konserwantów, sztucznych barwników, aromatów) – pieczywo produkowane jest na naturalnym zakwasie. Dzięki powyższym zabiegom Nasze pieczywo spełnia oczekiwania wymagających klientów.

Zdobycie doświadczenia oraz ciągłego poszerzania wiedzy z zakresu wypieku pieczywa oraz wpływu jakie wywiera, czy też może wywierać na Nasze zdrowie, zrodził się pomysł, a krótko po mim włączenie do oferty Piekarni GEMPE pieczywa prozdrowotnego mającego charakter żywności funkcjonalnej. Pieczywo prozdrowotne poza wartościami odżywczymi wpływa korzystnie na nasze zdrowie, a tym samym zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym, tj. chorobom sercowo – naczyniowym, otyłości, cukrzycy, chorobom przewodu pokarmowego czy alergii. Początkowo w ofercie pieczywa prozdrowotnego Piekarni GEMPE były chleby: musli, pełnoziarnisty oraz dyniowy, jednak z uwagi na fakt pozytywnej oceny konsumentów oferta pieczywa prozdrowotnego, stale od 2005 roku (zainicjowanej na II Powiatowych Targach Przedsiębiorczości) jest rozszerzana. Fakt ten mobilizuje Nas do poszukiwania nowych tematów z zakresu wykorzystywania pieczywa w racjonalnym i zdrowym odżywianiu. Obecnie w ofercie Piekarni GEMPE z zakresu pieczywa prozdrowotnego znajduje się kilkadziesiąt pozycji pieczywa, zarówno mieszanego, jak i 100% żytniego. Obok pieczywa prozdrowotnego w ofercie Piekarni GEMPE znajduje się pieczywo dietetyczne – dietIG (pieczywo o niskim indeksie glikemicznym, tj. <49 przeznaczone w szczególności dla osób chorujących na cukrzycę, ale także dla sportowców, osób dbających „o linię” i smakoszy) oraz pieczywo niskosodowe i niskosodowe razowe (przeznaczone dla osób, którzy spożycie soli kuchennej zobowiązani są ograniczyć do minimum).

Fakt bardzo dużego asortymentu pieczywa jaki oferujemy Naszym odbiorcom wpłynął na konieczność wyodrębnienia poszczególnych kategorii. I tak, w ofercie Piekarni GEMPE znajdują się:

  • PIECZYWO TRADYCYJNE – pieczywo na naturalnym zakwasie, pszenno – żytnie;

    (chleb baltonowski, tradycyjny, kanapkowy, domowy, żytni mieszany wiejski, bułka wrocławska);

  • PIECZYWO PROZDROWOTNE – produkowane na bazie tradycyjnych zakwasów pszennych i żytnich zawierających naturalne składniki odżywcze; dodatek specjalnie dobranych bio – komponentów w powiązaniu z prowadzoną w odpowiedni sposób produkcją na bazie naturalnej fermentacji mlekowej (tradycyjnych zakwasów piekarskich) jest wynikiem wypieku aromatycznego pieczywa zachowującego świeżość nawet przez kilka dni; przeznaczone jest dla osób dotkniętych przez choroby cywilizacyjne, dbających o dietę oraz smakoszy;

    pieczywo prozdrowotne – mieszane (chleb graham, słonecznikowy, wieloziarnisty, dyniowy, marmurek, „7” ziaren, musli, orkiszowy, owsiany, razowy mieszany, pełnoziarnisty), pieczywo prozdrowotne – żytnie 100% (żytni 100%, żytni 100% BEZ DROŻDŻY, razowy żytni 100%, razowy żytni 100% z miodem, żytni 100% z żurawiną, żytni 100% śliwkowy, żytni 100% paprykowy, żytni 100% czosnkowy, żytni 100% pomidorowy, żytni 100% cebulowy, żytni 100% curry, żytni 100% litewski BEZ DROŻDŻY);

  • PIECZYWO DIETETYCZNE – oparte na naturalnych i zdrowych składnikach; pieczywo o niskim indeksie glikemicznym, niskiej kaloryczności, dużej ilości błonnika pokarmowego (dietIG), niskiej zawartości soli (chleb niskosodowy, chleb niskosodowy razowy);

Ponad to Piekarnia GEMPE oferuje pieczywo okolicznościowe (chlebek waza, chleby komunijne, chleby na bierzmowanie, chleby weselne) oraz wypieki świąteczne (sztola bożonarodzeniowa).

Piekarnia GEMPE wielokrotnie brała udział w targach i wystawach.

Piekarnia GEMPE jest laureatem wielu nagród i wyróżnień za pieczywo wystawiane pod szczytnym hasłem „Natura i Zdrowie”.

Zapraszamy !

 

 

Piekarnia z Imielina