Tłusty Czwartek – 4 luty

Tłusty Czwartek to wesołe święto rozpoczynające finałowy tydzień karnawału i szampańskiej zabawy.

Zgodnie z tradycją tego dnia należy zachować spokój i śmiało objadać się ulubionymi łakociami. Jednak żeby być szczęśliwym przez kolejnych dwanaście miesięcy, trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka. 

Cała historia pochodzi jeszcze z czasów starożytnych. Świętowano wówczas schyłek zimy i nadejście wiosny. Podczas zabawy delektowano się popularnym trunkiem i jedzono szczególnie kaloryczne potrawy. Jako nieodłączną przekąskę podawano pączki będące symbolem obfitości. W tamtym okresie robiono je z ciasta chlebowego i nadziewano słoniną. 

W Polsce początki obchodów Tłustego Czwartku sięgają XVI wieku. Jak głosi legenda wszystko zaczęło się  w Krakowie, gdzie miejscowe przekupki co roku hucznie świętowały odejście swego ciemiężyciela, okrutnego i bezwzględnego burmistrza Combra. To wtedy narodził się zwyczaj jedzenia słodkich pączków. Niektóre z nich nadziewano migdałem lub orzechem włoskim. Osobie, która trafiła na taki dodatek, wróżono szczęście i dobrobyt na cały rok.

Piekarnia z Imielina