Tłusty Czwartek – 4 luty

Tłusty Czwartek to wesołe święto rozpoczynające finałowy tydzień karnawału i szampańskiej zabawy.

Zgodnie z tradycją tego dnia należy zachować spokój i śmiało objadać się ulubionymi łakociami. Jednak żeby być szczęśliwym przez kolejnych dwanaście miesięcy, trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka. 

Cała historia pochodzi jeszcze z czasów starożytnych. Świętowano wówczas schyłek zimy i nadejście wiosny. Podczas zabawy delektowano się popularnym trunkiem i jedzono szczególnie kaloryczne potrawy. Jako nieodłączną przekąskę podawano pączki będące symbolem obfitości. W tamtym okresie robiono je z ciasta chlebowego i nadziewano słoniną. 

W Polsce początki obchodów Tłustego Czwartku sięgają XVI wieku. Jak głosi legenda wszystko zaczęło się  w Krakowie, gdzie miejscowe przekupki co roku hucznie świętowały odejście swego ciemiężyciela, okrutnego i bezwzględnego burmistrza Combra. To wtedy narodził się zwyczaj jedzenia słodkich pączków. Niektóre z nich nadziewano migdałem lub orzechem włoskim. Osobie, która trafiła na taki dodatek, wróżono szczęście i dobrobyt na cały rok.

Święto Rozpusty :))

ZAPROSZENIE. Tylko tydzień dzieli nas od Tłustego Czwartku, dlatego pragniemy już dzisiaj zaprosić na ( po ) smaczne pączki. Podążaj za swoim nieomylnym zapachem czyli do dobrych sklepów, które nasza piekarnia GEMPE zaopatruje :)) SMACZNEGO !!!

Paczki | Donuts

My dla Was !!!

I Lędziny  - sklepyBIERUŃ  - sklepy — kopiaJaworzno sklepy — kopiaIMIELIN  - sklepy — kopiaChełm Śl.  - sklepy — kopia — kopia

Imielin, Grudzień 2015

ChomikImage.aspx

Pracownicy oraz Zarząd Piekarni GEMPE

 

Sosnowiec – market Aga

Pragniemy poinformować klientów ceniących nasze produkty, o możliwości ich zakupu również w sosnowieckich marketach sieci „Aga”, tj;

– ul. Pilotów 7
– ul Majora Henryka Dobrzańskiego-Hubala 120

aga                      Z A P R A S Z A M Y

Słodki czas Świąt Bożego Narodzenia !!!

Wyjątkowy czas Świąt Bożego Narodzenia to m.in. pyszne łakocie. Piekarnia GEMPE zaprasza do siebie (ul.Klonowa 1 ), gdzie czeka na Was pyszna „Sztola Bożonarodzeniowa” z nadzieniem marcepanowym,bakaliami oraz dodatkiem rumu. Również nasz tradycyjny „Piernik Świąteczny” z powidłami śliwkowymi, miodem oraz marcepanem Was nie zawiedzie. ZAPRASZAMY !!!

 

 

P1060792 P1060755 P1060821 P1060822

Kto był ten wie, kogo nie było niech żałuje :))

W dniu 28.11.br(sobota),odbyła się degustacja żuru śląskiego oraz pieczywa naszej produkcji (GEMPE) dla klientów Delikatesów Centrum w Chełmie Śląskim. Można było poznać smaki oraz walory prozdrowotne chlebów żytnich 100%( m.in. pieczywa specjalnego przeznaczenia w diecie cukrzycowej i niskosodowej).
Serdecznie dziękujemy za wiele miłych słów pod adresem zarówno serwowanego żurku ( warzył go młody szef ) jak również wypieków naszych piekarzy.
WP_20151128_09_25_32_Pro

Imieliński Kiermasz Świąteczny 2015

Jest nam miło zaprosić wszystkich mieszkańców Imielina i okolic do stoiska z naszymi świątecznymi  wypiekami, podczas Imielińskiego Kiermaszu Świątecznego, który odbędzie się  w dniu 6.12.2015r. na parkingu przy ul. Aptecznej .

Sztola Bożonarodzeniowa, pierniki w różnym asortymencie, chlebki wigilijne-to niewielka część z produktów, które przygotujemy dla Państwa.

Z A P R A S Z A M Y !!!

11 listopada – imieniny Marcina…

Marcin – święty, to już wiemy !

za jego przykładem iść próbujemy.

Rogal -pyszny, o bogatym nadzieniu !

Czujesz się jak w niebie, po jego zjedzeniu.

Z A P R A S Z A M Y  !!!

 

 

ROGAL MARCINA – dawno, dawno temu………

Powstaniu rogala towarzyszy legenda: Dawno, dawno temu wyśnił go jeden z poznańskich piekarzy. Ujrzał on we śnie świętego Marcina jadącego na koniu, podniósł zgubioną przez jego konia podkowę i postanowił, że w takim kształcie będzie piekł ciasto którym obdaruje potrzebujących. W następnych latach dołączyli do niego inni, aby każdy mógł w ten dzień najeść się do syta. Bogatsi  kupowali smakołyk, zaś biedni otrzymywali go za darmo.Tradycja wypiekania rogali świętomarcińskich na dzień 11 listopada przetrwała w Poznaniu do dziś. W tym dniu poznaniacy zjadają go ponoć kilkaset ton. Smacznego :))